ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "Join Us

Α. ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ - Κ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ - Ε. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΑΝΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ!!!!

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του.Τα κρύα άρχισαν σιγά σιγά να έρχονται.Τα μαθήματα ξεκίνησαν!!Όσοι απο εσάς δεν μας έχετε επισκευτεί ακόμη για τις εγγραφές σας,θα πρέπει να βιαστείτε!!!Προλαβαίνετε ακόμη!!!Έχουμε πολλά καινούρια θέματα για να συζητήσουμε....

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Νεα σχολική χρονιά 2010-2011!!!

Καλησπέρα!! Επιστρέψαμε !!! Πάει το καλοκαιράκι!! Οι εγγραφές ξεκίνησαν από 01 Σεπτεμβρίου 2010. Το φροντιστήριο είναι ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 και από τις 18:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00.

Συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες μαθητές των εξετάσεων του φροντιστηρίου μας!!

Ένα μεγάλο μπράβο και για τις επιτυχίες των Γαλλικών!!!!
ΑΛΕΞΟΥΔΑ ΚΩΝ/ΝΑ Α2
ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ Α2
ΑΛΕΞΟΥΔΑ ΣΟΦΙΑ Β1
ΤΟΥΦΕΚΤΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Β1

Ε.C.C.E. MAY 2010
ΑΛΕΞΟΥΔΑ ΣΟΦΙΑ
ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΙΟΡΙΔΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΠΑΠΑΓΟΥΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΣΔΡΑΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


E.C.P.E. MAY 2010
ΔHΜHΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ


A.L.C.E JUNE 2010
ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜYΛΩΝΙΔΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ




Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εκπαίδευση στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΙΤΑΛΙΑ
"Laureato in Italia"
Βενετία, Μιλάνο, Μπολόνια, Πάντοβα, Παβία, Ρώμη, Περούτζια, Σιένα, Λ΄ Ακουίλα, Καμερίνο.
Πρόκειται για τις γνωστότερες πόλεις της γειτονικής χώρας που ελκύουν τους περισσότερους Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι αφού δοκίμασαν την τύχη τους στην Ελλάδα προτίμησαν την Ιταλία για την απόκτηση της πολυπόθητης laurea δηλαδή του πανεπιστημιακού πτυχίου.

Η γλώσσα
pazzazio από την ελληνική στην ιταλική πραγματικότητα. Εκτός από το Ιταλικό Ινστιτούτο που λειτουργεί με πολλά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δεκάδες ιδιωτικά φροντιστήρια εκμάθησης ιταλικών, οι Έλληνες που φτάνουν στην Ιταλία, έχουν δύο επιλογές: ή να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο των Ξένων, στην Περούτζιa, (Universita Per Stanieri di Peruzia), ή να εγγραφούν στο αντίστοιχο πανεπιστήμιο της Σιένα (Universita Per Stanieri di Siena).
Και τα δύο πανεπιστήμια, που βρίσκονται στην κεντρική Ιταλία, εγγράφουν τους μελλοντικούς φοιτητές τους στα ανάλογα τμήματα (liveli), αφού προηγουμένως τους υποβάλλουν σε εισαγωγικό τεστ, αξιολογώντας το επίπεδο της γλώσσας. Στη δεύτερη περίπτωση, ο κύκλος εκμάθησης της ιταλικής ξεκινάει από την αρχή. και για την ολοκλήρωση της απαιτείται χρονικό διάστημα, όχι μικρότερο από έξι μήνες.

Η προετοιμασία
Κόμβος για τους υποψηφίους Έλληνες φοιτητές σε ιταλικά πανεπιστήμια, είναι το Instituto Italiano di Cultura (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο} της Θεσσαλονίκης ή των Αθηνών.
Τα περισσότερα ιταλικά πανεπιστήμια ανοίγουν τις πόρτες τους μετά την 1η Οκτώβρη, κάθε έτους. Οι φοιτητές που επιθυμούν να φοιτήσουν σε αυτά, θα πρέπει, να υποβάλλουν ορισμένα δικαιολογητικά, τα οποία αφού συγκεντρώσουν, θα πρέπει σε συνεργασία με το ινστιτούτο, να στείλουν στην Αθήνα, και μετά να καταθέσουν οι ίδιοι στην γραμματεία του πανεπιστημίου στην Ιταλία. Βασική προϋπόθεση, να πληρούν τις προϋποθέσεις που διέπονται από την ιταλική νομοθεσία, μία από τις οποίες είναι και η προϋπόθεση συμμετοχής στις ελληνικές εξετάσεις με καλές μάλιστα, επιδόσεις. Οι υποψήφιοι, δηλώνουν μόνο μια πόλη και μια σχολή, και αν αυτή είναι περιορισμένων εισακτέων (numero chiuso), τότε δίνουν εξετάσεις για την είσοδο στο τμήμα. Υπάρχουν βέβαια και σχολές που δεν προϋποθέτουν εξετάσεις εισαγωγής, αλλά ίσως ο υποψήφιος να εξεταστεί στη γλώσσα ή κάτι άλλο, δίνοντας στο πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να τον γνωρίσει. Τέλος, κάθε χρόνο, η εγκύκλιος με τις παραμέτρους για τους υποψηφίους φοιτητές σε ιταλικά πανεπιστήμια,
φτάνει στην Ελλάδα και το ιταλικό ινστιτούτο, στο τέλος του Μαΐου.

Αγαπημένες σχολές
Η ιατρική και η φαρμακευτική, είναι οι "τοπ" σχολές της Ιταλίας. Ακολουθούν τα φιλολογικά τμήματα αλλά και η αρχιτεκτονική. Τα πολυτεχνεία τέλος, χαρακτηρίζονται τα δυσκολότερα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, τα οποία όμως, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό Ελλήνων, ιδίως σε Βενετία και Γένοβα.

Διατροφή, στέγη, ζωή εκτός πανεπιστημίου
Η ανεύρεση στέγης, είναι το επόμενο ζήτημα που προκύπτει, για την εποχή μετά την είσοδο στο πανεπιστήμιο. Οι Έλληνες φοιτητές, έχουν την δυνατότητα, ή να ψάξουν μόνοι τους για την απόκτηση της πολυπόθητης στέγης, ή να απευθυνθούν στις azensie (μεσιτικά γραφεία), τα οποία έναντι αμοιβής, δίνουν λύσεις στους ενδιαφερόμενους. Για τη διατροφή, υπάρχει η mensa (λέσχη), η οποία είναι κοινή για όλους τους φοιτητές, και η οποία, εκτός από παραδοσιακό ιταλικό φαγητό, αποτελεί και χώρο συνάντησης των φοιτητών.


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
"English please "
 
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου οι υποψήφιοι για πτυχιακές σπουδές στην Βρετανία πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω τις υπηρεσίας University and Colleges Admissions services. Στην αίτηση ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα να δηλώσει από μία έως έξι επιλογές και για την ιατρική σχολή τέσσερις. Η αίτηση αφορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, αφού όμως προηγουμένως ο υποψήφιος έχει παρακολουθήσει το προπαρασκευαστικό στάδιο. Αυτό ισχύει για τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ οι προθεσμίες των οποίων λήγουν στις 15 Οκτωβρίου.


Foundation και Bridging Course
Πολλά πανεπιστήμια της Αγγλίας, δίνουν την ευκαιρία σε υποψηφίους σπουδαστές που προέρχονται από χώρες με διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα, από εκείνο της Βρετανίας, να παρακολουθήσουν ένα προκαταρκτικό έτος (Foundation και Bridging Course) το οποίο τους προετοιμάζει για το αντικείμενο των σπουδών τους, ενώ παράλληλα τους εισάγει στον τρόπο σκέψης και τις μεθόδους διδασκαλίας των βρετανικών πανεπιστημίων. Ο σπουδαστής με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζει την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, μόνο αν επιτύχει τον καθορισμένο εκ των προτέρων μέσο όρο βαθμολογίας των μαθημάτων που παρακολουθεί. Οι απόφοιτοι των προπαρασκευαστικών τμημάτων, που λειτουργούν και στην Ελλάδα από πανεπιστήμια που έχουν παραρτήματα εδώ, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και άλλα πανεπιστήμια της Βρετανίας, χωρίς να εξασφαλίσουν θέση, αφού αυτή εξασφαλίζεται μόνο στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, στο οποίο παρακολουθεί το Foundation Course.
Η εγγραφή στο παρασκευαστικό στάδιο, δεν σημαίνει απαραίτητα και την εισαγωγή του υποψηφίου στο πανεπιστήμιο. Οι Έλληνες όμως, που επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα τέτοιο στάδιο στην Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως να ελέγξουν αν το συγκεκριμένο κέντρο έχει συνάψει συμφωνία με το βρετανικό πανεπιστήμιο, με το οποίο δηλώνει ότι έχει συνεργασία.

First Degree-Bachelor's Degree
Η συνήθης διάρκεια σπουδών για το πτυχίο Bachelor είναι τρία ή τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση την ιατρική, οδοντιατρική και κτηνιατρική σχολή, που είναι πέντε και έξι χρόνια. Ο συνηθισμένος τρόπος παρακολούθησης είναι full-time δηλαδή καθημερινή παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Στους φοιτητές που εργάζονται, τα πανεπιστήμια προσφέρουν και part-time παρακολούθηση, δηλαδή χωρίς καθημερινή παρουσία.

Τρόποι εισαγωγής
GCE ADVANCED LEVEL . Ο κλασικός τρόπος εισαγωγής στα βρετανικά ΑΕΙ είναι οι εξετάσεις για το General Certificate of Education σε advanced level, που είναι αποδεκτό από όλα τα πανεπιστήμια και όλους τους κλάδους σπουδών. Τα μαθήματα είναι τουλάχιστον τρία ή τέσσερα -πάντα σχετικά με τους κλάδους που ακολουθούν οι υποψήφιοι- και ένα GCE στην αγγλική γλώσσα σε ordinary level ή άλλο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Για την κάλυψη της ύλης, απαιτούνται ένα ή δύο χρόνια, ενώ η φοίτηση και οι εξετάσεις για το GCE μπορεί να γίνουν είτε στην Ελλάδα, σε ένα από τα αναγνωρισμένα κέντρα, είτε στη Βρετανία, σε ιδιωτικό ή δημόσιο κολέγιο. Σε ορισμένους κλάδους σπουδών, και σε ορισμένα πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι λυκείου, μπορούν να πετύχουν απευθείας εισαγωγή στο πρώτο έτος σπουδών, αν έχουν ικανοποιητικούς βαθμούς στο εθνικό απολυτήριο, αλλά και ικανοποιητικό επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας. Τέλος, όσοι έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους για τη Βρετανία θεωρούνται "ώριμοι σπουδαστές" και
μπορούν από τις 30 Σεπτεμβρίου να αρχίσουν τις διαδικασίες εγγραφής στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Δίδακτρα και διαβίωση
Από το 1989 και μετά, το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, προσδιορίζει το ύψος των διδάκτρων, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος του υποψηφίου, ή της οικογένειας του, ενώ κυμαίνεται από δωρεάν μέχρι το ανώτατο ποσό των 1.075 λιρών, ανά έτος σπουδών. Εξαίρεση αποτελούν τα πανεπιστήμια της Σκωτίας, τα οποία έχουν θεσπίσει δίδακτρα που υπερβαίνουν τις 2.000 λίρες ετησίως.
ΓΑΛΛΙΑ

Parlez vous

Η διαφορά με τις άλλες χώρες είναι ότι στη Γαλλία οι σπουδές έχουν βραχυχρόνιο ή μακροχρόνιο χαρακτήρα. Στην πρώτη περίπτωση, πρωταγωνιστές θεωρούνται τα ινστιτούτα ενώ στη δεύτερη τα πανεπιστήμια. Ο πρώτος κύκλος των Grandes Ecoles (μακροπρόθεσμες σπουδές) ολοκληρώνετε έπειτα από τρία χρόνια φοίτησης (Licence University degrees) ο δεύτερος αμέσως μετά από ένα χρόνο (Matrise) και τέλος ο τρίτος με την απόκτηση διδακτορικού, (Doctorat).  

"La preparation "
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι προς ένταξη σε γαλλικά πανεπιστήμια είναι ο χρόνος που θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους. Η διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον δύο μήνες πριν από την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο, άσχετα αν η εμπειρία, θέλει τους υποψηφίους να είναι έτοιμοι, ένα μήνα πριν. Ο Νοέμβρης, είναι ο μήνας κλειδί για την επικοινωνία των υποψηφίων με τα πανεπιστήμια, μέσω του αρμοδίου τμήματος της Γαλλικής Διπλωματικής αποστολής. Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου, πρέπει να γίνει π αποστολή των σχετικών δικαιολογητικών στην Γαλλία και στο πανεπιστήμιο που επέλεξαν οι υποψήφιοι (αίτηση συμμετοχής και αποδεικτικό ξένης γλώσσας, όταν αυτό έχει ζητηθεί).


Προϋποθέσεις εισαγωγής
Πρώτη προϋπόθεση, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι Εθνικού Απολυτηρίου (Baccaloyriat το αντίστοιχο γαλλικό). Οι κατηγορίες του εκπαιδευτικού συστήματος, της Γαλλίας διαφέρουν από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό γιατί, υπάρχουν πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές ή σχολές που φέρουν τον τίτλο της ειδίκευσης. Οι σπουδές χωρίζονται σε τρία στάδια. Και στη Γαλλία, υπάρχει ο κλειστός αριθμός εισακτέων και για το λόγω αυτό, οι υποψήφιοι που επιλέγουν "κλειστές" σε αριθμό σχολές, υποχρεούνται να εξεταστούν σε μια σειρά από μαθήματα που διαφέρουν από σχολή σε σχολή. Η εξέταση του επιπέδου της γλώσσας, για κάποια πανεπιστημιακά τμήματα,


θεωρείται υποχρεωτική. Για το λόγο αυτό, ορισμένες σχολές προϋποθέτουν την προηγούμενη εξέταση του υποψηφίου με τεστ γλώσσας, το οποίο όμως πραγματοποιείται στη χώρα από την οποία προέρχεται ο υποψήφιος. Για την Ελλάδα, το εν λόγω τεστ συνήθως γίνεται κάθε Φεβρουάριο, με δύο διαφορετικές προεκτάσεις, ανάλογα με το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξε ο υποψήφιος να παρακολουθήσει (θεωρητικές και τεχνικές).

Κόστος ζωής
Για τους περισσότερους φοιτητές που φθάνουν στην Γαλλία, τα πανεπιστήμια που τους δέχθηκαν δίνουν λύση στο πρόβλημα στέγης, αφού
τα περισσότερα από αυτά, διαθέτουν οργανωμένες φοιτητικές εστίες. Παρ' όλα αυτά, οι φοιτητές που δεν ενδιαφέρονται να μείνουν εντός του πανεπιστημίου, και θέλουν να δαπανήσουν μέχρι και 800 ευρώ μηνιαίως, καταφεύγουν στην λύση του διαμερίσματος και της συγκατοίκησης.
Επίσης, το κόστος ζωής, αυξάνεται από την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των φοιτητών, π οποία στην αρχή, γίνεται μέσω του πανεπιστημίου, ενώ στην συνέχεια, ο φοιτητής μπορεί να επιλέξει τον ασφαλιστικό φορέα που επιθυμεί, έχοντας πέντε επιλογές. Ενδεικτική τιμή θεωρούνται τα 100 ευρώ, ετησίως. Στην Γαλλία τέλος, τα πανεπιστήμια, αν και κρατικά, προϋποθέτουν την καταβολή ενός χρηματικού ποσού από τους φοιτητές, το οποίο διαφέρει από σχολή σε σχολή. Το εν λόγω ποσό, δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ και όχι μεγαλύτερο των 750 ευρώ. Υπάρχει τέλος και η περίπτωση των υποτροφιών, τις οποίες για την Ελλάδα, διαχειρίζεται η Γαλλική Διπλωματική Αντιπροσωπεία.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Alles klar? "

Σε ορισμένα από τα πανεπιστήμια της χώρας των οποίων ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς προσφέρονται και τμήματα undergraduate δηλαδή κύκλοι σπουδών στην αγγλική γλώσσα και σε αυτήν την περίπτωση οι προϋποθέσεις εισαγωγής είναι ίδιες με τα όσα ισχύουν και για τα υπόλοιπα τμήματα δηλαδή εξετάσεις όπου προβλέπεται και απλή εγγραφή όπου δεν υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων. 

Το σύστημα
Από το 1950, μέχρι και σήμερα, στη Γερμανία έχουν φοιτήσει και ολοκληρώσει τις σπουδές τους, 40.000 Έλληνες, ενώ τα επίσημα ετήσια στοιχεία αναφέρουν, ότι κάθε χρόνο 1.000 και πλέον Έλληνες, προστίθενται στους καταλόγους των ξένων φοιτητών, επί γερμανικού εδάφους.
Οι μη γνωρίζοντες της γερμανική γλώσσα, μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην εκμάθηση της στην Ελλάδα στο ινστιτούτο του Γκαίτε, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπως και επί γερμανικού εδάφους, είτε στο Μόναχο, είτε στη Φραγκφούρτη, είτε στο Βερολίνο, είτε σε κάποια άλλη πόλη, που υπάρχει πανεπιστήμιο γλώσσας για ξένους. Ο χρόνος που απαιτείται δε για την εκμάθηση της, δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 9 μηνών στο εξωτερικό και των 2 ετών στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Παρ' όλα αυτά, η εισαγωγή σε ένα πανεπιστήμιο της Γερμανίας, προϋποθέτει τη συμμετοχή του "ξένου" φοιτητή στις "Εξετάσεις Γερμανικών για την Εισαγωγή Αλλοδαπών Υποψηφίων σε Ανώτατες Σχολές" (DSH), ενώ για αυτούς που θα φτάσουν στην Γερμανία, γνωρίζοντας ήδη τη γλώσσα που θα χρησιμοποιούν τα επόμενα χρόνια, θα
πρέπει να είναι κάτοχοι του Μικρού ή του Μεγάλου Διπλώματος της Γερμανικής Γλώσσας -Kleines oder Grobes Deutsches Sprachdiplom).

Οι προθεσμίες
Παρ' όλες τις περιπτώσεις όμως, ισχύουν οι ίδιες χρονικές προθεσμίες οι οποίες για την Γερμανία, θεωρούνται απαραβίαστες. Η διαφορά με τα άλλα κράτη είναι ότι η υπηρεσία που εδρεύει στο Ντόρτμουντ και αφορά τους ξένους φοιτητές που επιλέγουν πανεπιστήμιο με κλειστό αριθμό εισακτέων, πρέπει να έχει στα χέρια της (στη διεύθυνση: ΖVS-Zentralstelle fur die Vergabe von Studienplatzen), όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων κάθε 15.1 και 15.7, (δηλαδή κάθε τέλος εξαμήνου) και όχι με ημερομηνία 15.1 ή 15.7. αναφορικά με την αποστολή από τα ξένα ΕΛΤΑ, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
.

Για τους υπόλοιπους κλάδους των γερμανικών πανεπιστημίων, η επικοινωνία και εγγραφή του ενδιαφερομένου, γίνεται μόνο μέσω της γραμματείας του κάθε τμήματος. Για το λόγο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να ζητήσουν από τα πανεπιστήμια επιλογής τους τα ανάλογα δικαιολογητικά, τα οποία διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, (Akademisches Auslandsamt oder Dezernat fur International Beziehungen) ή ό,τι άλλο απαιτεί το ίδιο το τμήμα. Και σε αυτή την περίπτωση τέλος, οι προθεσμίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως με την γραμματεία του τμήματος που επέλεξαν και αυτό γιατί, η προθεσμία διαφέρει οπό περίπτωση σε περίπτωση.

Παραμονής και εργασία
Στη Γερμανία, οι φοιτητές πρώτου ή δεύτερου κύκλου (μεταπτυχιακοί) έχουν την δυνατότητα μέσω του πανεπιστημίου να εργαστούν, αν αυτό επιθυμούν. Για τους μεν μεταπτυχιακούς φοιτητές, το πανεπιστήμιο, σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει την ευκαιρία εργασίας σε εταιρείες, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, (οικονομικές σχολές, μηχανικοί και θετικές επιστήμες) ενώ για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου (βασική τριτοβάθμια εκπαίδευση), μπορεί να ισχύει το ίδιο, αλλά
όχι σε όλα τα πανεπιστήμια. Ένας Έλληνας που αποφάσισε να σπουδάσει την Γερμανία, θα πρέπει να υπολογίζει ότι το κόστος διαβίωσης ενός μήνα, δεν υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Και στη Γερμανία, υπάρχουν ειδικά γραφεία που βρίσκουν διαμερίσματα για τους φοιτητές, σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς δεν βρίσκει καλή την ιδέα της παραμονής του στις φοιτητικές εστίες. Επειδή τα γερμανικά πανεπιστήμια είναι στο σύνολο τους κρατικά, δεν προβλέπονται έξοδα φοίτησης, ενώ εξαίρεση αποτελούν μόνο τα προγράμματα σπουδών επιμόρφωσης, τα οποία απευθύνονται σε άτομα που ήδη εργάζονται. Η έναρξη όμως κάθε εξαμήνου, προϋποθέτει την καταβολή ενός ποσού, το οποίο διατίθεται για κοινωνικούς και διοικητικούς σκοπούς, το οποίο διαφέρει κατά περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τα 150 ευρώ, σε ετήσια βάση.