Πόσο δύσκολη είναι άραγε η μετάβαση από τον Αύγουστο στο
Σεπτέμβρη για παιδιά και γονείς; Ακόμη και τα παιδιά που ανυπομονούν να
επιστρέψουν στα σχολεία τους πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα ωράρια, ανάγκες και
απαιτήσεις που συνδέονται με τη σχολική ζωή. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να
λάβουμε υπόψη μας τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας κατά
τη μεταβατική αυτή περίοδο. Η καλή ψυχική υγεία επιτρέπει στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν
ομαλά, να αναπτύξουν τις πνευματικές τους ικανότητες και να χτίσουν μία καλή
αυτοπεποίθηση.
Πρέπει να θυμόμαστε πολύ καλά πως το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς προσαρμογής γι’ αυτό και θα πρέπει οι γονείς να βρίσκονται υποστηρικτικά και υπομονετικά δίπλα στα παιδιά τους.
Ας δούμε μαζί πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε και να προλάβουμε κάποια θέματα που συνήθως προκύπτουν τις πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων.
Μια εβδομάδα πριν
- Πάνω από όλα, πρέπει να δείχνετε ενθουσιασμένοι με την επικείμενη αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας. Όταν νιώθετε εσείς καλά, νιώθει και το παιδί σας μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Προετοιμάστε τον εαυτό σας και το παιδί σας. Παρατηρήστε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας αντιδρά στον αποχωρισμό. Αρχίστε να συζητάτε για τη σχολική ζωή υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα που απαιτεί. Επιπλέον, μιλήστε μαζί με το παιδί σας για τα πράγματα που το ευχαριστούν στο σχολείο, όπως οι φίλοι του και δραστηριότητες που του αρέσουν. Προετοιμαστείτε και οι δύο.
- Επαναπροσδιορίστε μαζί με το παιδί σας τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και τις ώρες των γευμάτων του (ιδιαίτερα το πρωινό). Εξηγήστε στο παιδί σας τη σημαντικότητα του να υπάρχει πρόγραμμα και να γνωρίζει όλη η οικογένεια τι πρόκειται να γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, συζητήστε μαζί του για το πόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πόσο αυτό θα το βοηθήσει στη σχολική του ζωή.
- Ελαττώστε την τηλεόραση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει πιο ήρεμα με παιχνίδια όπως παζλ, επιτραπέζια και βιβλία. Έτσι το παιδί σας θα αφήσει την παθητική αυτή δραστηριότητα και θα αποκτήσει περισσότερο ενεργητικές δραστηριότητες. Μέρα με την ημέρα θα κατανοήσει πως μπαίνει πλέον σε μία άλλη ρουτίνα.
- Αγοράστε, μαζί με το παιδί σας, το σχολικό εξοπλισμό έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μπει στη ρουτίνα της σχολικής ζωής ευχάριστα και θα νιώθει ότι συμμετέχει παντού και όχι πως αποφασίζονται πράγματα για εκείνο χωρίς το ίδιο να γνωρίζει. Προσέξτε! Ορισμένοι εκπαιδευτικοί ζητούν συγκεκριμένο εξοπλισμό οπότε καλό θα ήταν να κρατάτε τις αποδείξεις για πιθανές αλλαγές και να μην ξοδεύετε έτσι παραπάνω χρήματα.
- Σχεδιάστε μαζί με το παιδί σας το μέρος, όπου θα μελετάει. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά χρειάζονται επίβλεψη ενώ τα μεγαλύτερα ηρεμία και προσωπικό χώρο.
- Φτιάξτε ένα ημερολόγιο με σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα που αφορούν στη σχολική ζωή του παιδιού σας. Αυτή είναι μία ιδανική λύση για τους γονείς εκείνους που έχουν πάνω από ένα παιδί στο σχολείο. Έτσι, θα είστε πάντοτε τυπικοί στις υποχρεώσεις σας και συνεπείς προς το παιδί σας εφόσον δε θα σας διαφεύγουν ζητήματα, που αφορούν στο σχολείο του.
- Τέλος, προσπαθήστε μαζί με το παιδί σας να λύσετε πρακτικά θέματα όπως δρομολόγια, μετακινήσεις και ωράρια. Κάτι τέτοιο θα αποφορτίσει και τους γονείς και τα παιδιά. Η συνεργασία φέρνει μόνο τα καλύτερα αποτελέσματα.
- Πάω στο σχολείο αγουροξυπνημένος την πρώτη ημέρα σημαίνει κατσουφιασμένη αρχή διότι όλα θα μου φταίνε!
Η πρώτη εβδομάδα του σχολείου
- Το πρωί πάντοτε να αποχαιρετάτε το παιδί σας. Όταν το κάνετε αυτό να είστε ακριβείς, μα και φιλικοί συνάμα. Πρέπει το παιδί να καταλάβει πως τώρα είναι ώρα να φύγει και να πάει σχολείο. Ποτέ μην το κοροϊδεύετε αν κλάψει. Αντίθετα, μπορείτε να κάνετε σχόλια που θα του δώσουν κουράγιο όπως: «το ξέρω ότι είναι δύσκολος ο αποχωρισμός, μα το μεσημέρι θα είμαστε πάλι όλοι μαζί και θα έχεις να μας πεις ένα σωρό πράγματα....»
- Συζητήστε μαζί με το παιδί σας για το πώς πέρασε την ημέρα του στο σχολείο. Ακούστε το προσεκτικά χωρίς να κάνετε καμία άλλη δουλειά.
- Μόλις έρθουν τα νέα βιβλία, ξεφυλλίστε τα μαζί με το παιδί σας. Ενθουσιαστείτε μαζί του και δώστε του ερεθίσματα για συζήτηση.
- Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείτε, βάλτε μαζί με το παιδί σας, το ξυπνητήρι. Έτσι το προετοιμάζετε για το πρωινό ξύπνημα.
- Φτιάξτε, μαζί με το παιδί σας, το κολατσιό της επόμενης ημέρας. Κάντε το παιδί σας μέρος όλης της σχολικής διαδικασίας.
- Κανονίστε κάποιο ραντεβού έτσι ώστε να συναντηθούν συμμαθητές και φίλοι του παιδιού σας στο σπίτι σας ή σε κάποιον άλλο ουδέτερο χώρο. Έτσι το παιδί σας θα γνωρίσει καλύτερα τα παιδιά με τα οποία θα περνάει τόσες ώρες της ημέρας μαζί τους. Επιπλέον, θα καταλάβει πως και εσείς είστε κοντά του και το βοηθάτε να αποφορτιστεί από το άγχος.
Ξεπερνώντας το άγχος μαζί με το παιδί σας
- Επαινέστε τις καλές τακτικές του παιδιού σας σχετικά με το σχολείο. Δείξτε του τη χαρά σας όταν τα πηγαίνει καλά και δώστε του εναλλακτικές λύσεις σε θέματα που το απασχολούν.
- Προσπαθήστε να είστε περισσότερο υποστηρικτικοί παρά πιεστικοί, ιδιαίτερα με τους έφηβους. Δείξτε στο παιδί σας ότι είστε κοντά του σε ότι εκείνο σας χρειαστεί. Μη γίνεστε πιεστικοί ή υπερβολικοί! Άλλωστε το κάθε παιδί έχει τα δικά του όρια, αντοχές και δυνατότητες.
- Παραμείνετε ήρεμοι και θετικοί, έτσι θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε το οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει. Ιδιαίτερα οι γονείς των παιδιών εκείνων, που έχουν δεχθεί bullying στα σχολεία, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενο φόβο ή και άρνηση του παιδιού. Παραδεχθείτε το φόβο του παιδιού σας και συζητήστε τον. Αντιμετωπίστε τα όλα με ενθάρρυνση και συνεργασία με το σχολείο.
- Κρατήστε καλή επαφή με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας. Ενημερώνετέ τους για ζητήματα που θεωρείτε πως οφείλουν να γνωρίζουν και προσπαθήστε να μαθαίνετε κι εσείς για τη σχολική τους συμπεριφορά. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει πως εσείς και το σχολείο βρίσκεστε εκεί για εκείνο και θα κάνετε το καλύτερο!
- Τέλος, δείχνετε ενδιαφέρον για τις σχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας και προσπαθήστε να είστε παρόντες σε σημαντικά γεγονότα όπως γιορτές και εθελοντική εργασία. Προωθείτε πάντοτε την επικοινωνία μεταξύ σας από πολύ μικρή ηλικία έτσι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας για τη γεμάτη προκλήσεις εφηβεία. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε ένα πολύ θετικό κλίμα μέσα στο οποίο το παιδί σας θα αναπτυχθεί.
Πηγή: www.hamogelo.gr
.flowmagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.