ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "Join Us

Α. ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ - Κ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ - Ε. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Αδυναμία πληρωμών διδάκτρων στα φροντιστήρια παρά τις μειώσεις



Το 20% των γονέων δυσκολεύεται να αποπληρώσει τα δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών του στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αν και απομένουν λίγες εβδομάδες για τη λήξη του διδακτικού έτους




Στη γ’ λυκείου η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις θα στοιχίζει 3.200 ευρώ (από 3.500 πέρυσι) και στη β’ λυκείου τα δίδακτρα θα διαμορφωθούν στις 2.000 ευρώ στα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα προσφέρονται οικονομικότερες λύσεις για τμήματα με περισσότερους από 10 μαθητές.



Το 20% των γονέων δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών τους στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αν και απομένουν λίγες εβδομάδες για τη λήξη του διδακτικού έτους. Οι επισφάλειες για τους φροντιστές έχουν αυξηθεί, σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η ανεργία, το «ψαλίδισμα» των μισθών και η οικονομική κρίση έχουν συρρικνώνει το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών.

Διαρροή μαθητών



Εκτός αυτού, όμως, προβληματισμό προκαλεί και η διαρροή μαθητών από τα θρανία των φροντιστηρίων, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Φέτος, η μείωση των εγγραφών στα φροντιστήρια, πανελλαδικά, κυμαίνεται στο 20% – 25% στην α’ λυκείου, στο 25% – 30% στη β’ λυκείου, ενώ στο γυμνάσιο το σχετικό ποσοστό εκτοξεύεται στο 60% – 70%, σύμφωνα με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.



Στη γ’ λυκείου ενδεχόμενη μείωση αντισταθμίζεται από τους μαθητές, που εγκαταλείπουν τα ακριβά ιδιαίτερα μαθήματα και στρέφονται στα οργανωμένα φροντιστήρια, τα οποία είναι φτηνότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας έμπειρος καθηγητής μπορεί να ζητήσει από 25 έως 35 ευρώ την ώρα για ιδιαίτερο σε μαθητή της γ’ λυκείου, ενώ σε μικρότερες τάξεις παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα από επτά ευρώ.



«Πράσινο φως»



Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος αποφασίστηκε μείωση των διδάκτρων κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι. Η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις θα στοιχίζει 3.200 ευρώ (από 3.500 πέρυσι) και τα δίδακτρα στη β’ λυκείου θα ανέλθουν σε 2.750 ευρώ (από 2.950 πέρυσι) για 15 ώρες την εβδομάδες σε τμήματα των 10 ατόμων. Στην α’ λυκείου ο ενδεικτικός κατάλογος θα προβλέπει δίδακτρα 2.000 ευρώ (από 2.100 πέρυσι) για 12 ώρες την εβδομάδα.



«Τα δίδακτρα ήταν ”παγωμένα” από το 2009 έως το 2011, ενώ την τρέχουσα σχολική χρονιά (2011-2012) είχαν μειωθεί κατά 5%. Τώρα μειώνονται και κατά 8% από το Σεπτέμβρη, καθώς έχουμε αντιληφθεί τη δυσκολία της μέσης οικογένειας να ανταποκριθεί.



Ο στόχος είναι να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Αμπατζίδης. Ο κατάλογος, όπως κάθε χρόνο, θα είναι ενδεικτικός, ενώ θα προσφέρονται και οικονομικότερα «πακέτα» για τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.



ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.