ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "Join Us

Α. ΜΑΣΛΑΡΙΝΟΣ - Κ. ΧΟΥΛΙΑΡΑ - Ε. ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Καλύτερη κατανόηση , γρηγορότερη ανάγνωση κειμένωνΔΙΑΒΑΣΜΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ


Ο μέσος άνθρωπος διαβάζει 100 με 400 λέξεις το λεπτό, όμως με λίγη εξάσκηση μπορεί να ανέβει στις 600 με 1.000 λέξεις. Οι επιδόσεις αυτές αφορούν την απορρόφηση του περιεχομένου ενός καλογραμμένου βιβλίου ή ενός κειμένου μικρής ή μέσης δυσκολίας.


Η ικανότητα γρήγορης ανάγνωσης αναφέρεται περισσότερο στα επαγγελματικά βιβλία παρά στα λογοτεχνικά, γιατί τα τελευταία πρέπει να διαβαστούν με αργό ρυθμό για να γίνει αντιληπτό το ύφος του συγγραφέα

Τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί εταιρίες που υπόσχονται την εκμάθηση "τούρμπο” ανάγνωσης σε ταχύρυθμα τμήματα . Τα σεμινάρια αυτά διαρκούν 1-3 ημέρες και κοστίζουν 250-500 ευρώ.

Στόχος των σεμιναρίων αυτών δεν είναι μόνο η ταχεία ανάγνωση των κειμένων αλλά και η πλήρης κατανόηση τους.

Στα σεμινάρια αυτά διδάσκονται τεχνικές για γρήγορη κίνηση των ματιών πάνω στα κείμενα και τεχνικές εστίασης των ματιών για να μπορούν να συλλαμβάνονται σύνθετες λέξεις με ένα μόνο πέρασμα.

Στα μέσα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται υπογραμμισμένες κατευθυντήριες σειρές και μετρονόμοι. Με συνεχή εξάσκηση μπορεί η ικανότητα ανάγνωσης να φτάσει τις 800 λέξεις το λεπτό.

Λάθη ανάγνωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν υποσυνείδητα λάθη όταν διαβάζουν. Η προφορά της λέξης στο μυαλό είναι μια άσκοπη συνήθεια που αποσπά πολύ χρόνο , γιατί οι λέξεις κατανοούνται πιο γρήγορα από ότι προφέρονται. Το "μιλητό” διάβασμα θα πρέπει να μειωθεί με συνεχείς ασκήσεις και με υπενθυμίσεις του τύπου” δεν θα προφέρω μέσα μου τις λέξεις”.

Η ανάγνωση λέξη προς λέξη είναι αντιπαραγωγική και δεν βοηθά στην κατανόηση του κειμένου, ενώ η σύλληψη 2-3 λέξεων μαζί επιταχύνει το διάβασμα και βοηθά στην κατανόηση μιας ολόκληρης σειράς του κειμένου.

Η αργή κίνηση των ματιών πάνω στο κείμενο έχει σαν αποτέλεσμα την εστίαση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.